neděle 4. ledna 2015

Přivolávač jara - mrkvový koláč s citrónovou polevou

Taky vám tak drasticky chybí jaro? Pučící život kam se podíváš, sluníčko, kecky na nohách, sluneční brýle na nose a ve vzduchu je cítit hotová volnost. Čerstvo. Ach.
Abych si tento krásný pocit připomněla, rozhodla jsem se úpéct takové malé instantní jaro, tedy mrkvový koláč (pečeme ho pravidelně o Velikonocích, tudíž pochopte - pochutnávat si na něm v lednu je doslova punk).

Co na něj potřebujete?
- 4 žloutky
- 4 bílky na sníh
- 140 g cukru krupice
- 100 g mletých ořechů
- 100 g jemně nastrouhané mrkve
- šťáva z jednoho citronu
- 100 g polohrubé mouky
- 1 prášek do pečiva (prdopeč!)
- tuk a mouka na vymazání formy (někdo má radši pečící papír, ale u koláčů? no nevím)


A jak postupovat při pečení?
Utřete žloutky spolu s 1/2 cukru, přidejte ořechy, mrkev, citronovou šťávu a promíchejte. Poté přidejte i mouku smíšenou s práškem do pečiva, promíchejte a přidejte poslední zbylé ingredience, a to vyšlehaný sníh z bílků a druhou 1/2 cukru. Dejte péct na cca 160°C a stále kontrolujte - prostě dozlatova. Pokaždé to vyjde jinak, ale většinou něco kolem půl hodinky.
Až voňavý a pořádně horký koláč vyndáte z trouby, nechte jej vychladnout - mezitím si připravíme citronovou polevu!
Vyrobíte ji ze 180 g moučkového cukru, 2 lžic horké vody, 1 lžíce horkého másla a 3 lžic citronové šťávy. Opravdu velmi prosté a vynikající.
Polevu pořádně promíchejte a rozetřete ji po vychladlém korpusu. Jo, a ještě si k tomu uvařte kafe nebo čaj, bez toho to přeci nejde ;)
Dobrou chuť!




1 komentář: